אחת הפרוצדורות הרפואיות המוכרות והנפוצות במיוחד היא פעולת הניתוח, אשר צריכה להיות מבוצעת במומחיות ובדייקנות רבה, על ידי רופא מקצועי ומיומן בתחום. בין אם מדובר בניתוח הנחשב לפשוט ובין אם בניתוח מורכב, לפני ביצוע הניתוח יש לקבל את הסכמתו של המטופל לביצוע הניתוח ובמאמר זה נבחן האם חייבים לחתום על הסכמה מדעת בניתוח
מהי הסכמה מדעת בניתוח?
הפנייה אל גורמי הרפואה השונים הפכה להיות חלק שגרתי ממהלך חיינו, כאשר כולנו פונים לקבלת ייעוץ, אבחון וטיפול רפואי רלוונטי לבעיה ממנה אנחנו סובלים, כאשר אחת הפרוצדורות הרפואיות המקובלות והנפוצות במיוחד היא פעולת הניתוח, המצריכה פעולה מיומנת ודייקנית במיוחד.
במסגרת חוק זכויות החולה, החוק קובע כי לפני ביצועה של כל פרוצדורה רפואית, לרבות פעולת הניתוח, על המטופל לתת את הסכמתו לטיפול וזאת לאחר שקיבל את מלוא המידע הרלוונטי בנוגע למהות הטיפול, החלופות הקיימות וההשלכות העתידיות. ככל ולא התקבלה הסכמת המטופל לניתוח, הרי שייתכן בהחלט ומדובר במקרה רשלנות רפואית בניתוח.
האם חייבים לחתום על הסכמה מדעת בניתוח?
כאמור, החוק קובע כי כל טיפול רפואי מחייב קבלת טופס הסכמה מדעת לפני ביצוע הטיפול. כאשר במקרים של פרוצדורות רפואיות שגרתיות ופשוטות למדי, דוגמת בדיקת לחץ דם, די במתן הסבר וקבלת הסכמת המטופל בעל פה לטיפול. אך בפרוצדורות רפואיות פולשניות, כמו בניתוח במקרה שלנו, הרי שחייבים לחתום על טופס הסכמה מדעת בניתוח.
יחד עם זאת, ישנם מספר מקרים חריגים בהם ניתן יהיה לבצע ניתוח גם ללא קבלת הסכמה מדעת של המטופל וזאת בהתקיים מספר קריטריונים ברורים, המבחינים בין מצבים בהם לא נשקפת סכנה חמורה למטופל לבין מצבים בהם נשקפת לו סכנה חמורה.
אילו פרטים נכללים בחובת הגילוי?
על מנת לקבל את הסכמת המטופל לטיפול, על הרופא לנקוט בחובת הגילוי ולמסור למטופל את כלל המידע הרפואי הרלוונטי לניתוח המיועד, באופן שיאפשר למטופל לשקול בצורה מושכלת ולקבל החלטה האם הוא אכן מעוניין לבצע את הניתוח.
בין הפרטים העיקריים אותם הרופא חייב למסור למטופל במסגרת חובת הגילוי, נכללים – תיאור מהות ההליך הרפואי המיועד, האבחנה הרפואית בגינה נדרש הניתוח, סיכויי ההצלחה וקיומן של תופעות לוואי.
רשלנות רפואית בניתוח – הסכמה מדעת
ככל והניתוח התקיים ללא חתימתכם על טופס הסכמה מדעת, סביר להניח כי מדובר במקרה רשלנות רפואית, אשר ככל ונגרם לכם נזק בעקבות הטיפול, הרי שעומדת לכם הזכות להגיש תביעת רשלנות רפואית ולדרוש פיצויים בהתאם.
לסיכום
ראינו אם כן כי, לפני ביצוע פעולת ניתוח על המטופל לחתום על טופס הסכמה מדעת (למעט מקרים חריגים), במסגרת חוק זכויות החולה וחובת הגילוי. ככל והניתוח התבצע ללא הסכמתכם המלאה, מומלץ יהיה להתייעץ עם עו"ד רשלנות רפואית בכדי לבחון האם חוויתם מקרה רשלנות רפואית, בגינו תוכלו להגיש תביעה ולדרוש פיצויים בהתאם.