משכנתא הפוכה – הבטחה כספית בגיל הזהב
משכנתא הפוכה נקראת הפוכה כי היא אכן ההיפך המוחלט לסוג ההלוואה המוכר לכל כך הרבה ישראלים צעירים,
השיטה הפוכה בכך שהיא אינה מיועדת לרכישת נכס כלשהי ואינה מצריכה עירבון של נכס נרכש – משכנתא הפוכה היא דרך יצירתית לקשישים לקבלת קצבה קבועה או הכנסה נוספת אם בבעלותם נכס למגורים.
זו הלוואה ללא ביטחונות מורכבים או מגוון מסלולי ריבית מסובכים.
איך מקבלים את הכסף?
על מנת לקבל הלוואת משכנתא הפוכה כל שיש לעשות הוא להציג בעלות על נכס כלשהו למגורים, אין צורך בהון עצמי או העמדת ערבים וביטחונות נוספים. הקשיש שמקבל את ההלוואה מקבל קצבה קבועה על פי הסכום שנקבע או סכום חד פעמי, נתון לבחירתו. סכום ההלוואה נקבע לרוב כחצי משוויו של הנכס שעל בסיסו מתקבלת המשכנתא ההפוכה.
משכנתא הפוכה יכולה להיות עבור צרכים רבים של הקשיש, במרבית המקרים מדובר על קבלת הכנסה נוספת במקרים של פנסיה וקצבאות נמוכות או לצרכי מימון של מעבר לפיתרון דיור מוגן כזה או אחר. בכל מקרה, אין צורך להחזיר את ההלוואה כל עוד הקשיש מתגורר בנכס או במקרים של מעבר לדיור מוגן כל עוד הקשיש בחיים – יתרון משמועתי של פיתרון פיננסי זה כי למעשה אין לחץ על הקשיש להחזיר את ההלוואה בתקופה בה אינו עובד כבר.
מתי מחזירים את הכסף וכיצד?
החזר של משכנתא הפוכה הוא פשוט מאוד, פרט שחשוב מאוד לציין ולהבין הוא כי בשום שלב הבעלות על הנכס אינה עוברת לידי הבנק, כפי שיכול לקרות במשכנתא רגילה.
במקרה שבו הקשיש נשאר להתגורר בנכס אז הלוואת משכנתא הפוכה צריכה להיות מוחזרת רק במקרה בו הקשיש נפטר או בחר למכור או להעביר את הנכס למישהו אחר. במקרה של קבלת משכנתא הפוכה למימון מעבר לדיור מוגן או כל פיתרון אחר שלא כולל המשך מגורים של הקשיש בנכס אז החזר ההלוואה מתבצע כאשר הקשיש נפטר. כמובן שניתן לקבל משכנתא הפוכה בתנאי החזר שונים שמוגדרים בזמן, עם הלקוח בוחר לבחור במסלול זה שאינו נפוץ.
את החזר ההלוואה בפועל מחזירים בשתי שיטות אפשריות.
- לאחר פטירת הקשיש או עזיבת הנכס המשפחה מחזירה את סכום ההלוואה לבנק ובזה נסגרת ההלוואה.
- אם המשפחה לא מסוגלת או בוחרת לא להחזיר את ההלוואה לבנק בתשלום הסכום המתאים, אז הנכס שעל בסיסו התקבלה משכנתא הפוכה נמכר כאשר סכום הכסף הראשוני שמתקבל מועבר לבנק המלווה עד לגובה כיסוי ההלוואה ושאר הכסף עובר כרגיל למשפחה.
כמובן שיש הצמדות ועדכונים לסכום של משכנתא הפוכה בהתאם למצב הפיננסי הנוכחי אך אין מסלולי ריבית סבוכים וגבוהים כמו במשכנתא רגילה. לשיטה יתרונות וחסרונות, כמו כל שיטה, והיא יכולה מאוד להתאים במקרים מסוימים ולעזור לשמירה על איכות חיים טובה בגיל הזהב.
קראו עוד: