משמורת ילדים: מה שצריך לדעת

גירושין של בני זוג הוא הליך מורכב מבחינה בירוקרטית ומנטלית, בייחוד כאשר לבני הזוג יש ילדים משותפים. שני ההורים ממשיכים להיות האפוטרופוסים החוקיים של הילדים ונושאים באחריות לגידולם. עם זאת, יש צורך לקבוע היכן יבלו הילדים את מרבית זמנם, וההורה שיהיה אחראי על רוב ההחלטות הנוגעות לשגרת יומם. אך מה המשמעויות הנוספות וכיצד ההליך מתנהל? המשיכו לקרוא.

 

מה היא משמורת ילדים?

המונח המשפטי "משמורת ילדים" מגדיר האם אחד ההורים יקבל משמורת בלעדית, או שההורים יחלקו משמורת משותפת על ילדיהם. קביעת סוג המשמורת תלויה במספר גורמים שמטרתם לייצר סביבה מיטיבה ונכונה עבור הילדים. במשמורת בלעדית, ילדים מתגוררים עם הורה אחד רוב הזמן, בעוד ההורה השני מקבל זמני שהות. לעומת זאת, במשמורת משותפת, ילדים מבלים זמן שווה או כמעט שווה עם שני ההורים, והאחריות לקבלת החלטות לגביהם מתחלקת ביניהם.

בנוסף, בתי המשפט מחליטים על סידורי משמורת בהתבסס על טובת הילדים. הם שוקלים גורמים כמו יציבות, מסוגלות הורית, קשר עם אחים, וקרבה גיאוגרפית ליתר המשפחה, חברים ובית ספר. בסופו של דבר, המטרה היא להבטיח שהילדים יקבלו את התמיכה והטיפול הדרושים להתפתחותם וגדילתם התקינה, גם לאחר הגירושין של ההורים.

 

כיצד נקבעת המשמורת?

בעבר, הייתה נטייה להעניק את משמורת הילדים לאם באופן כמעט אוטומטי. לעומת זאת, כיום, אם שני ההורים מעוניינים בכך והתנאים הנוספים מתאימים, ניתן לאשר הסכם משמורת משותפת בפני שופט. בנוסף, לעיתים האב עשוי לבקש משמורת בלעדית על הילדים, במקרים בהם האם ויתרה על המשמורת בהסכם הגירושין או כאשר האב טוען בפני בית המשפט כי האם אינה מסוגלת לקחת אחריות על הילדים ברמה המנטלית, פיזית או כלכלית. במקרים כאלה, בית המשפט יכול להורות על ביקור של פקידת סעד אצל האם, על מנת להעריך את יכולתה לשמש כהורה אחראי בעל משמורת.

יתרה מכך, ההחלטה המתקבלת על חלוקת המשמורת משפיעה באופן אוטומטי וישיר גם על גובה דמי המזונות שהאב נדרש לשלם ברוב המקרים. באופן כללי, גם כאשר יש משמורת משותפת, האב הוא זה שמחויב בתשלום מזונות הילדים. יחד עם זאת, ישנם מקרים חריגים, ולכן מומלץ להיוועץ בעורך דין מנוסה שיוכל לבחון כל מקרה לגופו ולייעץ בהתאם.

עורך דין משפחה בעל שלל לקוחות ממליצים

זמני שהייה והסדרי ראייה

כשדנים בנושא משמורת בלעדית של אחד ההורים, יש להתייחס גם לסידורי זמני שהות וזכויות ביקור וראייה של ההורה השני. סידורים אלה נוגעים להורה שאינו בעל המשמורת הבלעדית ונועדו לאפשר לו לשמור על יחסים תקינים ורציפים עם הילדים. ההורים יכולים להגיע יחד להסכמה משותפת על פרטי ההסדר, או, במקרה של חילוקי דעות, בית המשפט יקבע אותם לפי ראות עיניו כאשר טובות הילדים עומדת מעל לכל.

לרוב, זמני השהות והביקורים יוגדרו כחלק מהסכם הגירושין או בכל הסכם פרידה אחר, כמו במצב של זוג לא נשוי שמחליט להיפרד או הורים שמעולם לא חיו ביחד אך יש להם ילד משותף. בדרך כלל, ההסדרים כוללים פגישה שבועית וגם ביקור ולינה במהלך סופי שבוע לסירוגין. בנוסף, חופשות וחגים מתחלקים אף הם בין שני ההורים. תדירות ומשך המפגשים תלויים בגיל הילדים, אך כשמדובר בילדים מעל גיל 10, גם העדפותיהם, תחביביהם ופעילויותיהם עשויים להשפיע על קביעת הסדרי הביקור.

 

חזקת הגיל הרך וטובת הילד

מדובר בשני עקרונות מרכזיים המנחים את ההחלטות בנוגע למשמורת ילדים. חזקת הגיל הרך, המעוגנת בסעיף 25 לחוק, קובעת כי ילדים מתחת לגיל 6 יהיו במשמורת האם, אלא אם כן הוכח שטובתם תישמר טוב יותר אצל האב. עיקרון טובת הילד הוא עיקרון מקיף המתבסס על זכויות הילד, צרכיו וטובתו האישית. בתי המשפט מתחשבים בעיקרון זה כאשר הם נדרשים להכריע בסכסוכי משמורת, תוך התייעצות וסיוע של מומחים כגון פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, פקידי רווחה ועוד.

אנשי המקצוע הטיפוליים אחראיים על הכנת דו"ח מפורט, שמטרתו לבדוק את מסוגלות ההורי ולתת המלצות מקצועיות להסדרי ראייה. הדו"ח מבוצע ביסודיות ומבוסס על בדיקות, ראיונות ותצפיות, ומהווה חוות דעת משפטית המסייעת בקבלת ההחלטות.

 

סיוע מקצועי בדיונים והסכמים

מטבע הדברים משמורת הילדים היא סוגיה מורכבת ורגישה, אשר לעתים קרובות מעוררת מחלוקות בין ההורים. לא פעם, כל אחד מההורים טוען שהוא בעל היכולת ההורית הטובה יותר ולכן ראוי יותר לקבל את המשמורת. במצבים כאלה, נושא המשמורת עלול להפוך לקלף מיקוח בניסיון להשפיע על היבטים אחרים של הסכם הגירושין, במיוחד בתחום הכלכלי.

כאשר ההורים מצליחים להגיע לעמק השווה בנושא המשמורת, בין אם מדובר במשמורת יחידנית או משותפת, התהליך הופך פשוט יותר. עם זאת, חשוב מאוד לנסח את ההסכמות בצורה ברורה ומדויקת, בסיועו של עורך דין נבון ומנוסה, כחלק מהסכם הגירושין הכולל. חשוב לבחור עורך דין משפחה בעל שלל לקוחות ממליצים ומוניטין גבוהה, על מנת להבטיח איש מקצוע רגיש ומיומן במצבים מורכבים אלו הדורשים מקצועיות מקסימלית.

חשוב לזכור כי רווחתם הנפשית של הילדים היא המטרה העליונה, ובכדי להגן עליהם ולפעול לטובתם, נדרשת מסוגלות הורית גבוהה. בליווי צמוד של עורך דין אמפתי, תומך ובעל ידע נרחב בתחום דיני המשפחה, ניתן יהיה להגיע להסדרים המיטיבים עם הילדים, או לחלופין, לקדם את ההליך המשפטי תוך הצגת הטיעונים הרלוונטיים בפני בית המשפט.

 

לסיכום,

גירושין או פרידה של זוג הורים לילדים משותפים, הוא הליך מורכב ורגיש מאוד לכלל המעורבים, ובייחוד לילדים היקרים. המשמורת על הילדים נקבעת על פי חישוב מקצועי של מספר רב של גורמים, כאשר המטרה העליונה היא לייצר את התנאים האופטימליים והנכונים ביותר עבור טובות הילדים. סוגי המשמורות הן מגוונות ותלויות ביכולותיהם התפקודיים של שני ההורים. בכל מקרה, חשוב לזכור כי בעזרת שיתוף פעולה ניתן להגיע להסדרים מוסכמים, בריאים ותקינים עבור ההורים והילדים יחד.

משמורת ילדים

מה היה לנו עד עכשיו?

הכתבה עזרה לכם?
שתפו אותו עם החברים

אוהד ויס יועץ משכנתאות
אהד ויס - יועץ משכנתאות

משכנתא אינפו:
יועצי המשכנתאות הטובים בישראל

1. משאירים פניה באתר

2. מקבלים שיחת ייעוץ ראשונית

3. מקבלים ייעוץ משכנתאות וליווי במידת הצורך

נשמח לעזור לך!

מידע נוסף שעשוי לעניין אותך:

ליצירת קשר בוואצפ אנא רשמו את המספר שלכם